Thursday, 25 August 2011

Makan Ramai2, Bayar Sorang2






Assalamu'alaikum dan Good Morning..






entri Hari ni serak2 basah skit . maklumlah.. tgh demam ni... skrg kan musim ujan.. ujan dari pagi td tak bhenti2.. rahmat dariNya





hah! sape sini kedekut , tangkai jering, taik idung masin sila muncungkan bibir masing2.


biasa la kalu dh kedekut,semua nk free kan?





pernah tak anda lepak2 minum/makan ngan member2?
mesti pernah kan?


pastu time byr..mesti ada hero yg tebal duitnya sudi membayar semua itu kan? atau korg sendiri yg byr? wtf[Welcome To Farewell]???





"alaa.. gaji tak masuk lagi laaa"


alasan yg sering diutarakan oleh kwn anda pabila diminta 'payung' makan.
tp org yg cerdik sudi membayarnya sbb dia niat sedekah..dpt pahala woo..


kalu yg kedekut pulak time suma nk collect duit utk bayar, berlakon celuk poket, [mcm tercari2 sesuatu].. lama plak tu.. dia tggu smpai ada org kata 'takpe lah..biar aku byr semua'
pastu dia pun legaaaa...





cam hampeh je perangai kan???


.............................................


esok budak ungu dh nk balik kampung..
walaweiii... sonotnyaaaa.. hehehhe


nk pegi bazar.. pahtu beli baju raya ..
eh! mestilah warna ungu beb... biar muka tak legend..asal hati ada taman..hahahh





apa2 pun shopping2 jugak, jgn sampai zakat tak byr ye..
dan jgn pulak kedekut pahit nk bg budak2 duit raya.. masa kecik2 anda dh balun byk duit raya dari org..adakah anda ingat?
ohhh! melayu mudah lupa..[termasuk hamba ini] ahhahahhahaha.. 





baju raya takyah la mahal2 sgt..pakai sekali je pun pastu perap kat dalam almari..
ingat tu,lepas raya anda nk pakai duit lg.. enjoy2 jugak.. jgn smpai licin duit gaji.. meranalah anda menunggu bulan depan... hepi shopping [utk para wanita ..hehe]


biola nyaring: sekarang semua palsu.. sampai duit raya pun palsu..



Wednesday, 24 August 2011

THuRSDay DiALeCt- ghudu ghappok nok balik raye



Assalamu'alaikum dan gud moning

kalu hok sbelom2 ning blogger2 duk buat wordless wednesday.. maka hari ini.. dengan h0kcipta terpeliharenya.. budok ungu memperkenalkang segmeng 'thursday dialect' atau dalang bahase melayu - 'loghat khamis'..
dan loghat hok budok ungu bowok ni adelah hok negeri tranung



bukang mende, budok ungu rase ah,
loghat negeri ning jarang org gune.. nok2 hok pindoh KL..
smpai takboh siket pong guna loghat negeri sdiri...
pahtu kekgi pupuh gitu je..

..............................................

woh! pose nok abis doh.. sedih dop? ke suke selok? berat nanang guh..
ye ar doh kekgi nok raye doh..
doh gane buleh balik kappung dok?
ke pagi raye duk sebek kat tepak keje?
dakpe..tahung ni dok buleh cuti..tahun depang pulok.. cube nasib..ke guane?



ade hok beli doh tiket bas 2 bulang awal ork? utong ah dia... doh macang budok ungu heh.. duk pulau.. tiket feri mana buleh booking sebulang awal.. seminggu awal pun dokleh.. doh dok tekkang gtu? ye kene beli sehari awal.. doh kalu abis tiket dok ke sebek? cerdik guh.


raya tahung ni dok merioh rase.. bab besor doh ekpon.. mase kecik2 merioh ah sbb buleh kutip duit raye.. kdg2 pah penoh koceh..gila pale.. hahahaha.



tgok ah malam raya.. cotet arep ah org tggu bas...

dulu ork...[masa baby kecik] budok ungu sehari sebelung raya [malam tu] siap lake oh dengang bju melayu.. sokok, butang, selipar..
esokkan tu bgun awal ah.. nok g smayang raya.. pah mayang.. mkn bettor pahtu g kutip duit raya..
mkn kuey takboh..nok duit je.. berat nanang ork?

leni dokleh oh la wak gitu.. kite keje doh.. kite ah pulok bagi ke budok2.. ke gane? :)

doh dakpe ah.. takboh cakak banyok2.. kang kekgi kena lepuk dok saje.. hehhehe



biola nyaring: kene lepuk skali bekok cobong ahhh


Tuesday, 23 August 2011

WoRDLeSs WeDNeSDAy [edisi 1]

Lelaki Dan Ego



Assalamu'alaikum.

adakah anda seorang yang ego?
hati2 ye.. sikap tu akan menjerat anda ke gerbang kesulitan utk memiliki aweks2 jelita masakini.. kuang3..

setiap manusia biasa ada egonya. sama ada sikit atau byk. ego dalam segala hal la.. 

contoh kalau ada gadis yang huduh kurang jelita dtg nk ngorat. dia buat tak tau je,padahal muka dia pun bukan 'market' sangat pun.


ramai orang mengimpikan benda2 yg cantik je tanpa fikir balik dia pun bukannya secantik apa yg dia impikan [apa yg aku membebel ni.lantak ah]

kalau kt facebook kan, yg dia add tu mesti nk cantik2 je. dia tak sedar yg dia pun guna gambar profil ntah siapa punya. diri sendiri cantik skit je dari hantu mak limah. zettttttt...





cantik rupa paras tak semestinya menjanjikan bahagia walaupun itu perlu sbg org kata 'sedap mata memandang' 



hati tu penting. kalu muka cantik tp perangai macam itik sekati baik lupakan.
kalu muka tak legend pun,tapi perangai sopan,baik budi pekerti..ramai org suka.

biar muka tak cantik asal perangai tak gedik.
wakakakakka..

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

tinggal 4 hari lagi budak ungu nak balik kampung dah.. nak ikut? jom bebeh.
rindu suasana kampung doe..



walaupun skrg raya tak semeriah masa kita kecik2 dulu.. tp still bleh raya lagi kan..

dulu budak ungu kutip duit raya , skrg org pulak yg kutip duit raya ngan budak ungu. maklumlah. dh keje ni. give and take la..
niat sebagai suatu sedekah, bukan sebab terpaksa ye tuan2 dan puan2



jaga skit adab2 beraya umuah org.. jgn duk ngumpat walaupun kuih raya org tu rasa dia sama.reka bentuk je lain2.. zetttttttt.. hahahahaha..


''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''


sate. ya. budak ungu memang peminat fanatik sate. hari2 mkn pun tak bosan.
hrp2 tahun ni dapat mkn sate byk2.. hehe



tak sabar nak balik  kampunggggggg.....
 i'm comingggggg...

biola nyaring: ketupat cicah rendang ayam memang terbaik


Sunday, 21 August 2011

cakap dengan tangan



Assalamu'alaikum dan good morning

amboihhh... bilik depan tu , pasang lagu raya smpai bergegar anak telinga . [pose penuh ke?]
tetttttttt...hahahha




pasal entri arini budak ungu sbenarnya dh kering idea tp tetap jugak gatal nk updated blog ni. al-maklumlah, bru je berjinak-jinak dengan dunia seni blogging ni. cik kiah jgn jeles,duk diam2 sudah.haha


ramai skrg org tak brpa suka menyuarakan isi hati,pendapat,aduan dengan lisan [mulut].

majoriti manusia suka guna jari je.. ha? guna jari? 
lorhhh... maksudnya bila dunia dh super-duper moden ni, org guna media je utk menyuarakan sesuatu.. sbb tu la terciptanya 'facebook', 'friendster','google plus' dan byk lagi la..
yg suka tayang muka tu biasa guna yahoo messenger [YM] , skype dan lain2.
dari komputer saiz bapak gajah sampai la laptop yg nipis mcm limau nipis kertas.
makan depan komputer, tidur depan komputer..
nasib baik la mandi tak bawak komputer skali.. pandai pulak dia.



nk bcerai skg ni pun senang je.. taip CERAI dan hantar ke [no tel bini] .. ringkas dan mudah.. pastu mnyesal tak sudah.tetttt



...............................................

dulu budak ungu mula2 kenal internet ni darjah 5 [kalu tak silap] .. tu pun duk ngorat kat 'kampung chat' je... [kecik2 dh pandai jd ulat bulu] tettttt...
pernah dengar tak kampung chat?? tak pernah? lantak. ahhaahhaa.





kampung chat tu mcm chat kt fb jugak tp dia random.. kita pilih aje nama sape yg kita nk..
pastu say 'hi' .. kalu nasib korang baik.. ada la reply nya.. kalu tak.. cari la nama lain pulak.



ada nama mcm2 .. nama2 pelik pun tak terkecuali.
macam encik lemang , avriana [gabungan avril lavigne ngan illyana] , jejaka sepi, gadis senja dan byk lagi yg gedik2 uh..hahaha

budak ungu dpt la sorg awek ni nama dia avriana.
tp putus tgh jalan sbb berbeza umur... bygkan budak darjah lima kapel ngan pompuan 21 tahun.. tak ke gila namanya...



kt dalam tu org suka menyamar.
yg umur 45 kata umur 19 .. senang nk tipu sbb kt dalam tu takleh tgok gambar mcm fb skang ni.
[tp fb pun ramai jugak kaki penipu] tak gitu cik limah?



budak ungu dulu myamar jugak.. kata org ikut trend.. tettttttttt...jujur2.

..............................................

knp google plus kurang dapat sambutan ha?
masa mula2 tahu berita ttg kewujudan google plus ni..rasa teruja jugak sbb katanya lebih hebat dari fb.. hampeh..



mgkin sbb terma dan syarat2 dia kot..

-mesti umur 13 thun ke atas
-mggunakan profil asli [jgn nipu]
-kalau ada jemputan dari google melalui e-mail bru dapat join... wtffffishhh

baik fb... dari umur 5 tahun smpai tua bgka sume boleh join.. 'its free and always will be'

ada jugak ibu2 mengandung yg bukak akaun utk anak dia dlm kandungan.. dasyat2.

tp laman sosial ni byk jugak keburukan dia.
ada jugak kebaikan

tgokla mcmna cara guna... kalu baik2 , baikla.

jaga la kata2 skit.. kdg2 kata yg [sikit je] kasar.. dh jadi gado-gado gaduh2 an? yela..mulut tempayan boleh la tutup.. mulut org????



dgr haritu berita budak mati kena hempuk ngan topi keledar sbb seorang abg tak puas hati, mangsa kutuk adik  pompuan dia... ngeri kan..?

berita penuh: sini

jadi gunalah internet utk kebaikan.. mcm cik senah.. jual baulu pun kat fb... mmg terbaikkkk..


biola nyaring: ada jugak yang jual diri kat internet sbb nk beli iphone.... ngeri sekali kan??? (-_-")

Saturday, 20 August 2011

Sirap - Anda rasa tertipu ke?





Assalamu'alaikum dan good morning

Sirap----minuman yang ringkas dan tak menggemukkan (kecuali sirap bandung..tetttt)
minum2 jugak.. tapi tau ke sirap ni diperbuat dari ape? 







mesti korg kata dibuat dari ros an? sape ckp? meh nak siku kepala lutut tuh.. haahaha
mana ada.. tu sume ckp2 cik kiah dan mek senah je... sirap tu nampak je warna merah...
propaganda kedai runcit je tu..

sian kat bunga ros... kilang2 gunakan foto wajah dia utk menipu rakyat.. tettt.. hahhah



ok baca betul2 ye.. ini bukan cobaan... ini betul2...hahaha

Air sirap merupakan sejenis minuman yang diperbuat dari perisa daun Pondan pandan dan air gula


Pada kebiasaannya pewarna merah digunakan bagi memberikan warna menarik kepada air sirap, tetapi kini terdapat pewarna lain yang digunakan, walaupun tidak secara meluas.

Pada kebiasaannya air sirap dihidangkan sejuk, iaitu dengan air batu (ais). Rasanya yang sedap dan mudah dibuat menjadikannya ia sebagai pilihan utama dalam kebanyakan majlis dan perayaan di Malaysia.

Pada masa kini, air sirap segera yang dijual secara perdagangan terdapat dijual di kedai dan pasar raya, tetapi masih ramai yang memilih untuk membuatnya sendiri kerana air sirap yang dibuat dengan daun pandan asli baunya lebih wangi dan rasanya lebih sedap.

Sungguhpun begitu, kerana kini ramai orang yang tinggal di bandar dan sukar mendapatkan bahan utamanya, iaitu daun pandan.
kordial air sirap masih menjadi pilihan penduduk terutamanya yang tinggal di bandar.

Bagi penduduk kampung pula mereka lebih suka menghasilkannya kerana ia mudah dan murah. Bagaimanapun, sekiranya terlalu banyak pewarna digunakan, ia akan menyebabkan rasa pahit.

haa..amacam? rasa tertipu tak?
[sila hantuk kepala anda ke keyboard masing2]
haahha...


asal nampak gambar bunga ros je kat botol kordial tu.. terus kata asal dari ros..
sian kat bunga ros,kak ros,rosalinda ayamor dan ramai lagi..

lepas ni boleh la tukar peribahasa: 
'don't judge the book by it's cover' 
dengan 
'don't judge the cordial by it's label'
ahhahaha...tettttt

bagi makcik2 yg suka melancong ke rumah2 kenduri pengantin tu... ada jugak yg mulut laser..
selain mungumpat muka dan kulit pengantin...
kata kulit pengantin tu hitam gelap la..
tak sepadan la ape la...
kadang2 dorg ni suka komplen ttg makanan jugak.

kalu makanan tu masin komplen
manis pun komplen
kalu makanan elok,tapi dihidangkan air sirap
pun komplen..kononnya takde klass.. bajet murah.
dasar...tetttt..hahahaha

org dah invite pun mujur... tak gitu cik kiah?

jadi.. terurailah sudah ttg penipuan minuman..
dari kecik smpai besar minum air sirap
taktau pulak bunga ros bukan bahan utama..
huhuhu... pelawok.pelawok.pelawok.


biola nyaring: lepas ni label bunga ros kat botol sirap tu boleh la tukar dengan gambar daun pandan. tettttt.. ada berani?



klik: "follow" kat atas skali blog ni atau 

klik:


all Posts Plugin for WordPress, Blogger...